A Roma Ellenállás Napja, mint erkölcsi iránytű

A Roma Ellenállás Napja alkalmából közöljük Željko Jovanović, az OSI Roma Kezdeményezések Iroda igazgatójának köszöntőjét.

A Roma Ellenállás Napja alkalmából közöljük Željko Jovanović, az OSI Roma Kezdeményezések Iroda igazgatójának köszöntőjét. Angolul az alábbi linken található meg az eredeti írás.

http://www.romea.cz/en/news/world/roma-resistance-day-as-a-moral-compass

Roma Ellenállás Napja, mint Erkölcsi Iránytű

Május 16-án, emlékezünk és ünnepeljük a Roma ellenállás bátorságát. Ezen a napon 1944-ben, egy Roma felkelés akadályozta meg a Nácik azon tervét, hogy az úgynevezett ’cigánytábor’ több mint 6500 lakóját meggyilkolják Auschwitz-Birkenau-ban.

A táborban maradtak nagy részét végül augusztusban mégis kivégezték, de ez az ellenállás része marad a közös emlékezetünknek, hála a túlélők beszámolóinak és többek között az olyan szervezeteknek, mint például a ’Romák Hangja Franciaországban’ (Voice of Roma in France), akik bővítik a tudásunkat, és ráirányítják figyelmünket erre az eseményre. 

Az akkori Roma felkelés öröksége irányít, segít nekünk az értéket és értelmet megtalálni a mai napok ellenállásaiban. Néhányan cinikusak a Romák mozgalmaival, állításaik szerint hatástalanok vagy értelmetlenek mert, az eredményeink nem láthatóak sok millió roma életében. Ezen a gondolatmeneten elindulva, egyesek akár arra a konklúzióra juthatnak, hogy nem kell megemlékeznünk és nem kell megünnepelnünk a május 16-án ellenállókat, sőt hibáztatnunk kellene, és el kellene felejteni őket, mivel ’elbuktak’ és megölték őket.

Roma Ellenállást abban a viszonylatban kell látnunk, hogy a Roma foglyok mi és ki ellen álltak ki bátran: a legerősebb gyilkoló gépezet ellen, amit valaha ismertünk. Ez a perspektíva ad értelmet a mi ellenállásunknak és rezonál időtlenül mindenhol. 

A mai küzdelmeink során se zavarjon meg minket a cinizmus és kishitűség – ezek soha senkit nem vezettek a történelem során áttöréshez vagy győzelemhez, és ma se vezéreljenek minket. A mozgalmainkon belül fontos az önelemzés és szükséges a tévedések elítélése is, hogy fejlődést, előrelépést érjünk el, mind politikailag, mind etikailag. Az összképet nézve tudnunk kell, hogy mi, és ki ellen állunk ki: a rasszisták hatalma és az erősödő szélsőjobb ellen, amit Celja Stojka ’Alvó Auschwitz’-nak hívott. Ez a gonosz hatalom nem csak a Romákat támadja, de egyben az országainkat, az Európai Uniót, és az egész világunkat újra destabilizálja. 

Ez tisztább képet ad számunkra a mai Roma aktivisták, érdekképviselők helyzetéről, fontosságáról. Vegyük például a magyarországi legfelsőbb bíróság, a Kúria Roma fiatalok törvényellenes iskolai szegregációja elleni döntését. Meg kell ünnepelnünk a bátorságát és ellenállását azoknak a gyerekeknek és szüleiknek, akik bíróságra merték vinni az ügyet a kormánnyal szemben, az ’Esélyt a Hátrányoshelyzetű Gyermekeknek’ alapítványt, akik lefolytatták az ügyet, az Ide Tartozunk mozgalomnak, akik februárban tüntetést szerveztek az igazságszolgáltatás végrehajtását akadályozó kormány ellen, mint ahogy a bíróknak és mindenkinek, akik szintén felszólaltak a káros és igazságtalan szegregáció ellen. 

Amikor a hatalmon lévő Fidesz a jövőben törvénymódosítást indítványoz, hogy legálissá tegye a szegregációt, a cinikusok szájából ismét az lesz hallható, hogy ’A Roma aktivisták nem jártak sikerrel!’ Az erkölcsi iránytűje a Roma ellenállásnak viszont egyértelművé teszi számunkra, hogy ez egy történelmi nagyságú győzelem, mivel ez egy győzelem a Fidesz ellen, amely teljes politikai hatalommal rendelkezik, akik minden féle következmény nélkül szítják a rasszizmust és védelmezik a „fehér felsőbbrendűséget” Európa szerte. Ez egy győzelem az igazság nevében, olyan időkben, amikor még az EU sem képes számonkérni a jogállamiságot Magyarországon.

A legfelsőbb bíróság döntése által csak egy fejezetet zártunk le győzelemmel. Amikor a Fidesz ismét támadásba lendül, nekünk is lépnünk kell – nem állhatunk le. Senki nem fog helyettünk harcolni, és a mi mozgalmainknak és érdekképviseletinknek majd ismét harcba kell szállniuk, egyedül, vagy másokkal karöltve.

Miden esetben, minden egyes mozzanata az ellenállásunknak elismerést és ünneplést érdemel. Romániában, az Aresel három pert is nyert nagyobb média cégek ellen, akik rasszista megnyilvánulásaikkal további olajat dobtak a tűzre a Covid-19 krízis közepedte, amikor egy kevés is elég egy etnikai konfliktus kirobbanásához. Macedónia északi részén, Bulgáriában, Spanyolországban, és más országokban is, ahol minden lakos a vírussal küzd, a mozgalmaiknak a rasszizmussal is szembe kell szállniuk.

A küzdelmünk és ellenállásunk az elnyomás ellen folyamatos, és túl tesz a személyes küzdelmeinken és életünkön – ez egy kollektív probléma, ami nagyobb nálunk. Ethel Brooks, az ismert professzor emlékeztetett már minket, hogy a szenvedésünk a második világháborúban tetőzött ugyan, azonban ez sem nem az eleje, sem nem a vége a minket érintő elnyomásnak. A Romák elleni elnyomás folyamatos jelenség, és mondhatni mélyen beívódott az európai kultúrába és történelembe. Ugyanezt a gonoszt több formában felismerhetjük, a mai napig a nyomunkban van – etnikai alapon elkövetett erőszakos bűncselekmények és gyilkosságok, kényszer sterilizálás, kilakoltatások, kitelepítések, szegregáció, családok elszegényítése, hatalmi elnyomás, paternalizmus formájában.

Matteo Salvini Romák elleni támadásai idején, Radames Gabrielli, egy Sinto testvérünk a Kethane mozgalomból a következőt mondta nekem, lelkileg és ellentmondásosan szólva arról, hogy honnan nyeri a reményét és erejét az ellenálláshoz:

„A szenvedésből. Minél jobban próbálnak eltaposni minket, annál jobban ellenállunk nekik!”

Nektek is eszetekbe jut róla Maya Angelou „Still I Rise” című verse?

Opre Roma!

írj kommentet

Vélemény Blog

Nincsenek illúzióink a romák média reprezentációját illetően. Úgy gondoljuk, hogy egy a jelenleginél plurálisabb, és a független médiában dúskáló média felhozatal esetén is szükség volna arra, hogy saját platformon, felületen mondhassunk véleményt. Itt írunk a munkánkról, tapasztalatunkról, és közreadjuk véleményünket, állásfoglalásainkat az aktuális politikai, közéleti eseményekről.

Aktuális bejegyzések

A jót, önmagában a jóért kell megcselekedni!

2018-ban Setét Jenő Facebook postban tette közzé 2020-ban is érvényes gondolatait! Az aktivistáink, a roma képviselők, helyi aktív cselekvő romák elfáradásáról a feladásról, a támasz és közösségi összefogás nélküli, egyéni és ádáz küzdelmeikről!

Olvass tovább »

A Velünk Élők Történelme

Üdvözöljük az Európa Tanács miniszteri bizottságának ajánlását! Az Idetartozunk Egyesület évek óta képviseli és dolgozik azért, hogy a romák társadalomtörténete és történelme megfelelő

Olvass tovább »

Youtube csatornánk

Play Video
Close Menu