• +36 1 0000 000
  • info@idetartozunk.org

Szabad bíróság!
Szabad Gyöngyöspata!
2020. február 23.

Békés felvonulás és demonstráció a jogállamért, a bíróságok függetlenségéért!

Az esemény

Tisztelt Barátunk!
 
Az elmúlt hetekben újra nekirontott Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz a magyarországi igazságszolgáltatás függetlenségének és a magyar romáknak. A gyöngyöspatai jogos kártérítés ügyet használják most ki gyűlöletkeltésre, megosztásra és a jogállam maradékának szétverésére, és a bíróságok függetlenségének megsértése. 
A társadalmi béke megőrzése, és az igazságszolgáltatás intézményeinek megvédése vallási, politikai meggyőződéstől függetlenül közös felelősségünk, kötelességünk!  
Play Video

felszólaltak

L. Ritók Nóra
szakmai vezető

Igazgyöngy Alapítvány

Setét Jenő
elnök

Idetartozunk Egyesület

Kaltenbach Jenő
jogtudós

a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa 1995-2007

Horgas Judit
szakmai vezető

Liget Műhely Alapítvány

Iványi Gábor
lelkész

Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

 

Csemer Géza
elnök

Gyöngyöspata, Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Horgas Péter
a Főnix alapítója, Jelmez-díszlettervező

Főnix Mozgalom

dr Szepesházi Péter
volt bíró, ügyvéd

Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség Mozgalom

Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata!
a demonstrációhoz csatlakozott szervezetek
közös nyilatkozata

A kormányzat a gyöngyöspatai szegregációs kártérítési per kapcsán jogerős ítélettel elbírált ügybe avatkozott be. Ez a törvénysértő magatartás indokolja az egységes fellépésünket.

Felszólítjuk Orbán Viktor miniszterelnököt, és Horváth László parlamenti képviselőt, hogy lépjenek hátra a kártérítési per vonatkozásában, tartsák be a bíróságok döntését!

Fizessék ki a kártérítést!

A bírók, a bíróságok függetlensége mindenki számára legyen sérthetetlen! A bírák csak a törvénynek vannak alárendelve, és ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók – ahogy ezt a garanciális elemet Magyarország Alaptörvénye is rögzíti.

A miniszterelnök és Horváth László kijelentései nyomán erősödött, láthatóbbá vált a cigányellenesség, áttételesen engedélyt kaptak a szélsőjobboldali, félkatonai szervezetek a lakosság megfélemlítésére. Ez nem mehet így tovább!

Az emberek egymással szembeállítása politikai haszonszerzés céljával a nemzet elárulása!

Szavatolják a roma közösségek, köztük a gyöngyöspatai családok békéjét!

Magyarország felejt! Magyarország nem akar emlékezni arra, hogy milyen tragédiákhoz vezet a gyűlöletpolitika! Erkölcsi kötelességünk megakadályozni, hogy a mindenkori hatalom feledésbe kényszeríthesse a 2008-2009-es években elkövetett rasszista sorozatgyilkosság hat ártatlan áldozatának a nevét és a roma származásuk okán bekövetkezett sorstragédiájukat!

Követeljük, hogy február 23., a tatárszentgyörgyi tragédia napja, kerüljön be a nemzeti (nemzedéki) emlékezetpolitikába! Rendeljenek állami forrásokat emlékezetszervezésre, mint emlékállítások, emlékezetmegőrző események, emlékezetmegőrző-szövegek, publikációk megszületéséhez.

Most? Soha? ...vagy?

most vasárnap gyertek ki a békés menetre, és demonstrációra!

Mucsi Zoltán, Pápai Rómeó és Lovas Emília színművészek üzenete! 

Close Menu