Kiállunk a gyöngyöspatai romák és a független bíróságok mellett

Az elmúlt hónap során Magyarországon több a romákkal szembeni súlyosan diszkrimináló esetre derült fény, a csenyétei szerencsétlen haláleset hátterében meghúzódó kirekesztő gyakorlat az elláttórendszer és a rendőrség részéről,  a miskolci kórházi botrányok körüli zűrzavar, a nyíregyházi kitelepítési ügy, és a gyöngyöspatai, elkülönítetten oktatott roma gyerekek kártérítési pere.

Nem számíthattunk ilyen súlyos évkezdésre,  azonban a gyöngyöspatai ügy, ahol gyakorlatilag a rendszerváltás óta eltelt 30 év során először történik meg, hogy miniszterelnök negatívan véleményezen egy jogerős, ám még a Kúria végső döntésére váró esetet. Le nem zárt, folyamatban lévő per esetén az ilyen véleménynyílvánítás a bírói függetlenség megsértése, a bíróság nyomás alá helyezése, amely senkitől és semmitől nem fogadható el.

A nyilatkozat tartalma alkalmas volt arra, hogy indulatokat, gyűlöletet keltsen elsősorban a pernyertes károsultakkal szemben, és a roma közösség egészével szemben is. A nyilatkozat hamis, hazug érveit egyrészt a média, másrészt a társadalom széles tömegei átvették egy pillanat alatt és példátlan módon arra az álláspontra helyezkedtek, hogy:

  1. a jogerős bírósági döntés alapján megállapított kártérítést ne fizessék ki,
  2. és lehetőleg „természetben” történjen a kártérítés,
  3. továbbá, hogy a kártérítés „munka nélkül szerzett jövedelem”

Ezen állításokkal az a súlyos probléma, hogy:

  1. a kártérítés mindig pénzben történik,
  2. nincs jogi lehetőség a pénzbeli kártérítés, természetbeni átváltására,
  3. a kártérítés előfeltétele az elszenvedett kár megállapítása nem pedig az elvégzett munka.

A kormányzat cigányokkal szembeni gyűlöletkeltése jóval súlyosabb, mint a szélsőjobb civil csoportosulások gyűlöletet demonstráló megnyilvánulásai. Rendkívül veszélyes és káros, marandandó sérüléseket okoz a jogállam intézménye és a társadalom számára, és éppen attól minősül rasszista cselekedetnek, hogy eltérnek az elfogadott  jogi normáktól  és eljárásoktól. Maguk alkotta eljárásokat kívánnak alkalmazni.

A bírói függetlenség megsértése és a rasszista indulatok kormányzati gerjesztése arra az elhatározásra vezettek minket, hogy szükséges ezzel szemben egy az ország egészét mozgósító, társadalmi szövetségesekre támaszkodó demonstráció előkészítése, megszervezése.

A kormányzat  média-  és politikai túlsúlya és túlhatalma miatt, morális kötelezettségünknek érezzük a bíróság és a roma közösségek megvédését, az őket ért támadásokkal szembeni társadalmi kiállást, és a szolidaritás megszervezését. Világossá kell tegyük senki nem helyeztheti nyomás alá a bíróságokat, és senki nem kelthet gyűlöletet egyetlen állampolgári csoporttal, közösséggel, nemzetiséggel szemben sem.

A demonstráció napja egyben a 2008-2009 évi rasszista sorozatgyilkosságok tatárszentgyörgyi áldozatainak emléknapja! 2020. február 23-án kötelességünk  felidézni, hogy a gyűlöletkeltő és az állampolgárokat egymás ellen fordító, uszító propaganda súlyos tragédiákhoz vezethet.

A demonstráció egy programsorozat része: a békés együttélés, illetve a szegregáció össztársadalmi hatásait, kérdéseit dolgozzuk fel. A gyöngyöspatai eseten keresztül is próbáljuk feltárni a társadalmunkban uralkodó mechanizmusokat és káros hatásokat, amelyek igazságtalansághoz vezetnek a roma közösségek körében. A külső és belső okokat, illetve a megoldásokat  egyaránt keressük. (A program szevezés alatt konkrét információval napokon belül  jelentkezünk!)

írj kommentet

Vélemény Blog

Nincsenek illúzióink a romák média reprezentációját illetően. Úgy gondoljuk, hogy egy a jelenleginél plurálisabb, és a független médiában dúskáló média felhozatal esetén is szükség volna arra, hogy saját platformon, felületen mondhassunk véleményt. Itt írunk a munkánkról, tapasztalatunkról, és közreadjuk véleményünket, állásfoglalásainkat az aktuális politikai, közéleti eseményekről.

Aktuális bejegyzések

A jót, önmagában a jóért kell megcselekedni!

2018-ban Setét Jenő Facebook postban tette közzé 2020-ban is érvényes gondolatait! Az aktivistáink, a roma képviselők, helyi aktív cselekvő romák elfáradásáról a feladásról, a támasz és közösségi összefogás nélküli, egyéni és ádáz küzdelmeikről!

Olvass tovább »

A Velünk Élők Történelme

Üdvözöljük az Európa Tanács miniszteri bizottságának ajánlását! Az Idetartozunk Egyesület évek óta képviseli és dolgozik azért, hogy a romák társadalomtörténete és történelme megfelelő

Olvass tovább »

Youtube csatornánk

Play Video
Close Menu