Magyarország én így nem szeretlek!

Fotó Credit: Jutka Bari

Choli Daróczi József mondta: „Egy erkölcs van”, a mai napon elgondolkodtam rajta, hogy valóban így van-e ez, vagy egyszerűen csak kapcsolódni akarunk ehhez a megfoghatatlan ideális fogalomhoz, kétezer-húszban, mert az fancy.

A kedvenc helyeim közé tartozik a Fröccs Terasz, nyaranta oda járunk pizzázni, egy-egy koktélt meginni és bámulni a forgatagot, ami Budapest belvárosát jellemzi a nyári időszakban. Nyilván az idei nyár kicsit más lesz, mint a többi, hiszen a világot letarolta egy organizmus és a kapcsolatainkat a velünk egy háztartásban élőkre redukálta. Mégis ehhez a helyzethez tudok alkalmazkodni, hiszen nem tart örökké, tudom, hogy egyszer ennek vége lesz és barátok, ismerősök fognak újra találkozni és élvezni egymás társaságát.

Ami megrémített az más természetű, lopakodó és az életet megbénító érzések egyike, hogy nem tartozom a társadalom szerves szövetébe, hiába vagyok épp olyan, hasznos, vagy haszontalan tagja, mint bárki más, mégis ott tartunk, hogy egy sajnálatos és minden jó érzésű ember számára elítélendő bűncselekmény kapcsán felizzott a gyűlölet újra. Előre látható volt, évtizedek gyűlölet propagandája csúcsosodik ki a szemem előtt és Budapest belvárosát ellepték a foci huligánok, nacionalisták, fajvédők, akik egyemberként kiabálták, hogy cigány bűnözés, mintha létezne ilyen. Meggyőződéssel állítják, hogy mi cigányok mind bűnelkövetők vagyunk. Mi kollektíven okoztunk tragédiát, amit meg kell állitani.  

Olvasom az elmúlt hónapok híreit, abban szerepelt már minden, hogy a gyermekeink már hatévesen tanárokat vernek, hogy jogosan szegregálnak fiatalokat, hogy nem tudunk mást csak lopni, mindannyian késsel járunk és arra várunk, hogy ezt használhassuk is.

A politikai szélsőjobb pedig mintha éhezne egy bűnesetre, hogy harcba szólítsa a karlendítésre katonáit, annak dacára, hogy jelenleg vészhelyzet van az országban és szociális távolságtartásra hívják fel az emberek figyelmét, minden platformon. Tehát ülök az íróasztalnál és azon gondolkozom, hogyan jutottunk idáig ismét, mire akar kifutni újra ez a történet, vajon lesz-e újabb gyilkosságsorozat, a szándékosan felkorbácsolt tömegből elő fog e állni egy csapat, akik bőrszín alapján elkezdik lőni az ártatlan embereket.

Lesz-e az országban olyan vezető, aki kiáll a gyűlölet politikája ellen, mikor az országunk vezetője, azt nyilatkozza, hogy ez az ország a bennszülöttek országa, ebben az országban a szegregáció elfogadott, egyeneses kívánt magatartás, hogy jól van az úgy, hogy a rendőrség nem oszlat fel egy olyan vonulást, amit betiltott és pontosan tudják, hogy a saját állampolgárai ellen irányul, akkor elfogynak a szavak.

Meghalt két fiatal ember, az elkövetők valószínűleg még csak nem is cigányok voltak, de ha azok is voltak, mi köze ehhez az összes magyar cigány embernek? Ezen logika mentén, az összes gyilkosságért minden ember felel, mert ember hajtotta végre? Végtelenül nagy butaság lenne ezt gondolni, és mégis választott politikusok képesek a befolyásoltságuk alá került embereknek ezt kommunikálni.

Ők pedig boldogan, felfegyverkezve vonulnak cigánybűnözést kiabálva a belvárosunkban, ahol felnőttem, ahol az első randim volt, ahol hajnalig olvastunk irodalmat egy csapat egyetemistával és elképzeltünk egy ideális világot. Ezt a világot összetörték.

Februárban volt egy szolidaritási séta a Gyöngyöspatán kialakult elfogadhatatlan kormány kommunikáció kapcsán, a magyar bíróságok függetlenségért, ott a szervezők nem széthúzták, hanem összeterelték az embereket, a jelszó nem a gyűlölet volt, hanem az összetartozás, egymás elfogadása, az egyenlő jogokért való kiállás, a szabadság és egyenlőség. Magyarországért, mindannyiunkért.

G.E.

írj kommentet

Vélemény Blog

Nincsenek illúzióink a romák média reprezentációját illetően. Úgy gondoljuk, hogy egy a jelenleginél plurálisabb, és a független médiában dúskáló média felhozatal esetén is szükség volna arra, hogy saját platformon, felületen mondhassunk véleményt. Itt írunk a munkánkról, tapasztalatunkról, és közreadjuk véleményünket, állásfoglalásainkat az aktuális politikai, közéleti eseményekről.

Aktuális bejegyzések

A jót, önmagában a jóért kell megcselekedni!

2018-ban Setét Jenő Facebook postban tette közzé 2020-ban is érvényes gondolatait! Az aktivistáink, a roma képviselők, helyi aktív cselekvő romák elfáradásáról a feladásról, a támasz és közösségi összefogás nélküli, egyéni és ádáz küzdelmeikről!

Olvass tovább »

A Velünk Élők Történelme

Üdvözöljük az Európa Tanács miniszteri bizottságának ajánlását! Az Idetartozunk Egyesület évek óta képviseli és dolgozik azért, hogy a romák társadalomtörténete és történelme megfelelő

Olvass tovább »

Youtube csatornánk

Play Video
Close Menu