Mi, a kisebbség, megvédtük a többséget önmagától!

Szent meggyőződésem, hogy a Kúria 2020. május 12-én gyöngyöspatai kárpótlási ügyben hozott döntése nem a cigányokról szól, és nem is a cigányok nyertek. [...]A döntéssel Magyarország nyert!

Kúria 2020!

Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata!

Kúria 2020!

Mi, a kisebbség, megvédtük a többséget önmagától!

Szent meggyőződésem, hogy a Kúria 2020. május 12-én gyöngyöspatai kárpótlási ügyben hozott döntése nem a cigányokról szól, és nem is a cigányok nyertek, hiszen a kártérítési összeg nagyságrendileg sem tükrözi az elszenvedett károkat és az életre szóló következményeit, nem beszélve a közutálatról, amivel a döntés nyomán újra szembe kerülnek. A döntéssel Magyarország nyert!

Picit most megerősítést nyert azon hitünk és reményünk, hogy az ország „egészpályás letámadása” és fokozatos leigázása ellenére, az uralkodó politikai pártnak talán még nem sikerült uralma alá hajtania egészében a bíróságokat és a bírói függetlenséget. Pontosan tudjuk, hogy a normális és demokratikus berendezkedésnek ez az egyik alapja, és ennek a jelentőségét idén februárban is hangsúlyoztuk, amikor mi romák határozottan kiálltunk a bírói függetlenség rendező elve mellett.

Első perctől világos volt számunkra, hogy itt most az uralkodó politikai erő és támogatói köre az, amely a többség nevében lábbal tiporja nem csak a perben felperes roma családok és gyermekeik állampolgári jogait és méltóságát, de ezen keresztül a jogbiztonság elvét és a bírói függetlenség kívánalmát, de legalábbis határozott kísérletet tesz erre.

A romák, mint ezek előtt már számtalan alkalommal, most sem voltak több, mint puszta kampányeszköz! Mégis, roma és nem roma szövetségeseinkkel együtt, közösen, megvalósítottuk az elmúlt 30 év legnagyobb romák által generált tiltakozó megmozdulását a Kossuth téren.

Nem a naivitásunk mozgatott minket, hiszen már akkor is tudtuk, hogy a kormányzat és demagógjai elérték az eredeti céljaik jelentős részét, ami ellen még nem zárult le a küzdelmünk!

A valódi cél az volt, hogy egyben tartsák, megerősítsék a saját táborukat, hogy további szavazókat szerezzenek akár populista, és nyíltan jog és cigány ellenes szólamokkal. Még ha nem is ismerik be, hogy a 2022-es kampány már rég dübörög, és még csak most fog igazán felpörögni, hiszen feltétlenül számítanak a háborgó tömegek sértett, vélt és valótlan „igazságérzetére”. E pillanatnyi, de annál fontosabb győzelmet követően a kormányzati buldózer, úthenger tovább robog, újabb és újabb jogsértő és korlátozó eszközök és javaslatok kerülnek majd elő, hol egyéni képviselői indítványként, hol kommunikációs csapásirányként.

A lehetetlenre vállalkozunk!

Mi a „kisebbség”, a roma közösség szereplői és szervezői magunkon túl az ország jövőjéért, a demokráciáért és a közjóért szállunk síkra, amikor szembe helyezkedünk a rombolással, a kizsákmányolással, a demagógiával, az autokráciával, és a status quot vitatjuk!

Igen, szembe helyezkedünk az ország egészét vírusként legyengítő és ezerszer eltagadott és elhazudott rasszizmussal, ami köz és társadalompolitikai törekvésekben, pártpolitikai és kormányzati kommunikációban és intézkedésekben ölt testet. A rasszizmussal, amelyről a többség azt mondja, hogy már pedig nem létezik, miközben napi és rögvalóságunk.

Tanulni akarunk!

Még ha ezerféle módon nehezítik is a pályát és államilag dotálják az elkülönítést, és kirekesztésünket a közoktatásból. Annak ellenére is, hogy a politikusok szembe menve az ország érvényes jogszabályaival az elkülönítés és jogfosztás mellett tesznek hitet leplezetlenül.

Igazságot, joguralmat!

Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke

írj kommentet

Vélemény Blog

Nincsenek illúzióink a romák média reprezentációját illetően. Úgy gondoljuk, hogy egy a jelenleginél plurálisabb, és a független médiában dúskáló média felhozatal esetén is szükség volna arra, hogy saját platformon, felületen mondhassunk véleményt. Itt írunk a munkánkról, tapasztalatunkról, és közreadjuk véleményünket, állásfoglalásainkat az aktuális politikai, közéleti eseményekről.

Aktuális bejegyzések

A jót, önmagában a jóért kell megcselekedni!

2018-ban Setét Jenő Facebook postban tette közzé 2020-ban is érvényes gondolatait! Az aktivistáink, a roma képviselők, helyi aktív cselekvő romák elfáradásáról a feladásról, a támasz és közösségi összefogás nélküli, egyéni és ádáz küzdelmeikről!

Olvass tovább »

A Velünk Élők Történelme

Üdvözöljük az Európa Tanács miniszteri bizottságának ajánlását! Az Idetartozunk Egyesület évek óta képviseli és dolgozik azért, hogy a romák társadalomtörténete és történelme megfelelő

Olvass tovább »

Youtube csatornánk

Play Video
Close Menu