A kártérítés nem munka nélkül szerzett jövedelem!

MTI közleményt adtunk ki és levélben kértük az ellenzéki képviselőket is, hogy szólaljanak meg a miniszterelnöki sajtótájékoztatón a gyöngyöspatai kártérítési perről elhangzottakkal kapcsolatban

Egyesületünk a leghatározottabban tiltakozik a gyöngyöspatai kártérítési ügy mentén dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr megszólalása ellen. Miniszterelnök Úr sajtónyilatkozatában „munka nélkül szerzett jövedelemnek” minősítette a kártérítést. Sajnálattal érzékeljük, hogy jogász végzettségű Miniszterelnök Úr nem vesz tudomást arról, hogy a kártérítés a károkozó által okozott kár pénzbeli enyhítése, amelyet a független Magyar Bíróság ítéletében állapít meg, így nem lehet a munkabérrel összevetni. Egyetlen más esetben sem lehet a kártérítésben részesülőt munkára kötelezni, azt elvárni, vagy megbélyegezni mint egy haszonlesőt, „munkavégzés nélkül” jövedelemre áhítozót.

Miniszterelnök Úr nyilatkozata alkalmas a romákkal szembeni indulatok és előítéletek megerősítésére, megbélyegzésükre, ezért államférfihez és miniszterelnökhöz méltatlan. Talán Miniszterelnök Úr megfeledkezett róla, hogy nem csak a nem romák, de a 800.000 fős magyar cigány közösség miniszterelnöke is.

Figyelmébe ajánljuk továbbá Miniszterelnök Úrnak, hogy az érvényben lévő magyar jogszabályok minden módon tiltják az iskolai etnikai alapú elkülönítést és a hátrányos megkülönböztetés minden formáját, amelynek pontos szakmai és jogi definíciói vannak, így annak relativizálása is elfogadhatatlan! Jobban örültünk volna, ha a kormányfő az állam által fenntartott iskolában, több évtizedes gyakorlatot jelentő szegregáció ellen emelte volna fel a szavát, amely nem csak társadalmi károkat okoz, de jogellenes is.

Attól tartunk Miniszterelnök Úr megszólalása és véleménye nem más, mint az ügyben a végső döntést kimondó Kúriának szóló üzenet. Folyamatban lévő ügyben pedig minden politikusnak tartózkodnia kell attól, hogy a bíróság döntését befolyásolja, függetlenségüket bármi módon megsértse! Mindezzel együtt támogatjuk, hogy Miniszterelnök Úr, kormánya nevében, mint az oktatási rendszerért és a törvények betartatásáért felelős, vállalja át az önkormányzattól a kártalanítás összegének kifizetését.

Budapest, 2020. 01. 10.

írj kommentet

Vélemény Blog

Nincsenek illúzióink a romák média reprezentációját illetően. Úgy gondoljuk, hogy egy a jelenleginél plurálisabb, és a független médiában dúskáló média felhozatal esetén is szükség volna arra, hogy saját platformon, felületen mondhassunk véleményt. Itt írunk a munkánkról, tapasztalatunkról, és közreadjuk véleményünket, állásfoglalásainkat az aktuális politikai, közéleti eseményekről.

Aktuális bejegyzések

A jót, önmagában a jóért kell megcselekedni!

2018-ban Setét Jenő Facebook postban tette közzé 2020-ban is érvényes gondolatait! Az aktivistáink, a roma képviselők, helyi aktív cselekvő romák elfáradásáról a feladásról, a támasz és közösségi összefogás nélküli, egyéni és ádáz küzdelmeikről!

Olvass tovább »

A Velünk Élők Történelme

Üdvözöljük az Európa Tanács miniszteri bizottságának ajánlását! Az Idetartozunk Egyesület évek óta képviseli és dolgozik azért, hogy a romák társadalomtörténete és történelme megfelelő

Olvass tovább »

Youtube csatornánk

Play Video
Close Menu