Setét Jenő Raoul Wallenberg díjat kapott

Setét Jenő, az egyesületünk elnöke, alapítója Raoul Wallenberg díjat kapott. Nagy megtiszteltetés, ugyanakkor mérhetetlenül nagy felelősség a róla elnevezett díjhoz méltón, az általa örökül hagyott szellemiségtől soha el nem távolodva élni, dolgozni.

Setét Jenő, az egyesületünk elnöke, alapítója Raoul Wallenberg díjat kapott. Nagy megtiszteltetés, ugyanakkor mérhetetlenül nagy felelősség a róla elnevezett díjhoz méltón, az általa örökül hagyott szellemiségtől soha el nem távolodva élni, dolgozni.

Raoul Wallenberg, a tragikus sorsú fiatal svéd diplomata, magyar zsidók ezreit mentette meg a vérkorszakban. Az 1945-ben történt eltűnése óta eltelt 75 év alatt az emléke nem halványul, és 2010 óta ítéli oda az arra érdemes személyeknek, illetve szervezeteknek a díjat a szintén az embermentő diplomata nevét viselő Egyesület.

Kötelességünk szembe nézni azzal az elkeserítő ténnyel hogy valamit elmulaszthattunk az elmúlt évtizedekben felmérni, és meglépni, hisz a szélsőséges eszmék újra a politikai vezetés, a kormány segédletével keresnek elismerést az utcákon, a falvakban, a városokban, az iskolákban, a médiában is.

Manapság, egyre többször hallani, hogy az emberi jogi megközelítések nem hatékonyak, hiszen a jogvédelem “biznisz”-nek, és a civilek ellenségnek számítanak a NER kompatibilis politikai elit és holdudvaruk körében. A megbélyegzés  átkúszott a közbeszédbe, a hétköznapokba, és nem ritka, hogy a baráti és családi körben is bátorság és diplomáciai érzék szükségeltetik, ha az emberi jogaikban megsértett csoportok mellett korteskedünk, hogy fenntartsuk a békét, vagy lenyeljük a békát!

A mai Magyarországon sajnos számos alkalommal éppen a demokratikus berendezkedést védeni hivatott választott vezetők sértik meg a kisebbségek jogait! Az egymás melletti kiállás, a szavunk másokért történő felemelése gyakran egyenlő a hatalommal való szembehelyezkedéssel. Az egyes ember bátorsága pláne, ha vezetői képességei, követői is vannak, felértékelődött, hiszen a mai karrier, életpálya felfogás szerint is nagyon is érthető ha a célkereszt helyett a védett zugot választjuk és egy morzsányit sem fecsérelünk el olyan küzdelemre, amit nem magunkért vívunk.

Setét Jenő eddigi pályája, személyes vállalásai és kiállása az emberi jogaiktól megfosztott, megtámadott társadalmi csoportok, emberek mellett példaértékű és nem mentes a kockázatoktól sem. A polgárjogi aktivista, pályája kezdetén lakhatási problémákkal küzdő családokat segített szociálismunkásként, gyakran lépett fel a kilakoltatások során a hatóságokkal szemben. 2007-ben, a hátrányos megkülönböztetés ellen végzett áldozatos munkájért megkapta az Oktatási Miniszter által Solt Ottília emlékére alapított díjat.

A romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságokat követően, szisztematikusan kutatta és kereste a lehetőséget arra, hogy a társadalom kollektívan álljon ki, és vállaljon szolidaritást a roma magyar áldozatok mellett! Ennek érdekében megemlékezéseket és szakmai diskurzusokat szervezett, amelyeket a média következetesen figyelemmel kísért.

Elvitathatlan érdeme van a magyarországi szélsőséges, félkatonai szervezetek elleni, így a magyargárda elleni küzdelemben. Demokrataként a teljes társadalom érdekeit szem előtt tartva, elutasít minden együttműködést a szélsőségekkel és a politikai pártokat, szervezeteket azonos mércével méri a kirekesztő politika, és gyűlölet beszéd vonatkozásában.

2011-től, a Népszámlálási kampány óta Setét Jenő nevéhez köthető a magyarországi cigányság legsikeresebb mobilizálása, ügyek mentén értékközösségbe, összefogásra tudja hívni a romákat politikai szekértáboroktól függetlenül. Azóta is töretlenül működik az általa életre hívott Roma közösségi hálózat, 2017-től egyesületi formában.

Elismert véleményformáló, az újságíró társadalom is gyakran felkeresi aktuálpolitikai kérdésekkel. Szónoki képességei révén, józan és éles meglátásait hatékonyan tudja közvetíteni a tömegek felé és a média szereplései során tett nyilatkozatai széleskörben visszhangra találnak, a többségi társadalomban is egyetértést, szolidáris fellépést váltanak ki.

2017 óta vezeti az Idetartozunk Egyesületet,  amelynek az emlékezetpolitika, és a pozitív roma önkép kialakításában, a roma reprezentáció erősítésében hangsúlyos küldetése van. Hozzá köthető a Roma Büszekeség Napja évenkénti felvonulás, amely egy nemzetközi mozgalom hazai megnyilvánulása. Az egyesületben az aktív és tudatos állampolgáriságért számos programot indított, és minden olyan közpolitikai intézkedést, törvényt, gyakorlatot monitoroz, illetve társadalmi kapmányok, állampolgári akciók keretében próbál megváltoztatni, megakadályozni, ami társadalmi hátrányt, egyenlőtlenséget, kirekesztést eredményez!

Setét Jenő, polgárjogi aktivista mellett Majsai Tamás református lelkész, történész, Kaczvinszky Barbara újságíró, dokumentumfilm-rendező, Bogdán László, a Baranya megyei Cserdi független polgármestere, Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke és Szigeti Jenő, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze, egyháztörténésze vehette át a rangos elismerést.

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány, valamint az Emmi 2010-ben alapította a Raoul Wallenberg-díjat, amelyet azóta évente adnak át a svéd diplomata letartóztatásának és elrablásának évfordulóján.  (január 17-én)

(A Raoul Wallenberg-díj Bíráló Bizottság – az elmúlt évek hagyományát követve – Raoul Wallenberg-díjjal jutalmazza az arra érdemes személyeket és szervezeteket. A testület a díj adományozásával etikai mércét és példát kíván állítani a magyar társadalmi és politikai közélet elé. Szeretnék elismerni azon személyek, szervezetek áldozatos munkáját, emberi, közösségi magatartását, akik tevékenységükkel, életútjukkal példát mutatnak embertársaiknak a hátrányos helyzetben élők, a diszkriminációt elszenvedők érdekében. (www.mazsihisz.hu)

írj kommentet

Vélemény Blog

Nincsenek illúzióink a romák média reprezentációját illetően. Úgy gondoljuk, hogy egy a jelenleginél plurálisabb, és a független médiában dúskáló média felhozatal esetén is szükség volna arra, hogy saját platformon, felületen mondhassunk véleményt. Itt írunk a munkánkról, tapasztalatunkról, és közreadjuk véleményünket, állásfoglalásainkat az aktuális politikai, közéleti eseményekről.

Aktuális bejegyzések

A jót, önmagában a jóért kell megcselekedni!

2018-ban Setét Jenő Facebook postban tette közzé 2020-ban is érvényes gondolatait! Az aktivistáink, a roma képviselők, helyi aktív cselekvő romák elfáradásáról a feladásról, a támasz és közösségi összefogás nélküli, egyéni és ádáz küzdelmeikről!

Olvass tovább »

A Velünk Élők Történelme

Üdvözöljük az Európa Tanács miniszteri bizottságának ajánlását! Az Idetartozunk Egyesület évek óta képviseli és dolgozik azért, hogy a romák társadalomtörténete és történelme megfelelő

Olvass tovább »

Youtube csatornánk

Play Video
Close Menu