Utolsó Bástyák

2020. január 9-e, Orbán Viktor magyar miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatója, óta országunkban hivatalosan is a hazai jogállamiság a tét. Állításom nemes egyszerűséggel azzal bizonyítható, hogy ezen a napon Orbán Viktor beavatkozott a független magyar bíróságok ítélkezési jogrendjébe
Eredeti foto forrása:(HEOL)

2020. január 9-e, Orbán Viktor magyar miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatója óta országunkban hivatalosan is a hazai jogállamiság a tét. Állításom nemes egyszerűséggel azzal bizonyítható, hogy ezen a napon Orbán Viktor beavatkozott a független magyar bíróságok ítélkezési jogrendjébe azzal, hogy állást foglalt (a bíróságokkal szembemenően) egy folyamatban lévő igazságszolgáltatási ügy kapcsán. A magyar miniszterelnök ilyen irányú fellépése nem minősíthető másként, mint egy leendő kúriai döntés befolyásolására tett kísérletként, amelynek során arra engedett következtetni, hogy a gyöngyöspatai roma gyermekek érdemtelenek a pénzbeli kártérítése, mert munka nélkül szereznek jövedelmet, azaz a jogerős bírósági döntés sérti a magyarok igazságérzetét és igazságot kell szolgáltatni a gyöngyöspataiaknak. (Arról most ne beszéljünk, hogy ez utóbbi nyilatkozatával Orbán Viktor azt is sugallta: a romák nem tartoznak a magyarok közé, miközben a gyöngyöspatai cigány közösség jelentős része a Fidesz-szavazók bázisát erősítik.)

Természetesen a magyar miniszterelnök még ennél a minősíthetetlen szintnél is alább tudta adni, amikor az Index.hu szerint 2020. január 17-én a Kossuth Rádióban azt mondta: „mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk” vagyis a magyar kormány nem fogadja el a jogerős bírósági döntést, nem ismeri el azt önmagára nézvést kötelezőnek, azaz: nem fizet. Ehelyett természetbeni szolgáltatásokat kínál: “Kifizetjük a képzésüket, ha kell, átképzést, új tanfolyamokat. Tehát szolgáltatást adunk nekik, és nem pedig a kezükbe odaadjuk a pénzt. Amit még egyszer mondom, sose fognak a magyarok elfogadni”. Arról most ne nyissunk vitát, hogy a Polgári Törvénykönyv nem ismeri a természetbeni kártérítés fogalmát, csak a pénzbeli formát említi, azaz törvénysértő a magyar miniszterelnök állásfoglalása, s arra se térjünk ki, hogy a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak sem kellett megdolgozniuk a kártérítésükért, mert a jogász végzettségű miniszterelnök  pontosan tudja, hogy mi a különbség a kártérítés és a munkabér között, csak most egybemossa a kettőt azért, hogy meg tudjon jeleníteni egy olyan régi-új ellenségképet, ami ellen megint harcolni lehet, s ami ellen megint meg lehet védeni a nem roma lakosságot. Ráadásul a Kossuth Rádióban azt is elmondta: szerinte nem szegregáció történt Gyöngyöspatán, hanem rosszul sikerült felzárkóztatás (ugyanis felfogása alapján a kártérítésben érintett roma gyerekek alacsonyabb tanulási képességgel rendelkeznek), s ez a helyzet csak a Soros-szervezetek munkája nyomán minősül etnikai alapú elkülönítésnek.  Hogy miért viselkedik így Orbán Viktor?

A Fidesz a 2019-es fővárosi önkormányzati választásokon megbukott. Az Európai Unió szervei is kötelezettségszegési eljárásokat indítottak Magyarország ellen. Ha Orbán Viktor nem tér vissza a demokratikus állami berendezkedés útjára (az autokrácia helyett), akkor – a 7-es cikkely érvényesítésének nyomán, a szavazati jog elvesztése révén – akár annak ódiumát is viselnie kell, hogy hazánk sok milliárdos pénzforrástól eshet el, ha az EU szervei végre komolyan veszik magukat, s ez megingathatja Orbán Viktor bársonyszékét.

Hazánk miniszterelnökének – 2 évvel az újabb országgyűlési választások előtt – nem igazán jönnek jól az ilyen típusú negatív híradások, ezért úgy döntött, hogy a burkolt zsidózás (Sorosozás) és migránsozás helyett előveszi ismételten a roma lakosságot, mert a cigányság 600-800 ezres tömege jobban látható a hétköznapokban, s velük szemben egységbe lehet kovácsolni azt a szavazóbázist, amely 2019-ben Budapesten kihátrált mögüle. Ugyanakkor Gyöngyöspata nem csak „összekovácsolásra” jó, de a szélsőjobboldali beállítottságú rétegek megszólítására is, miközben a  „cigányozás” örve alatt neki lehet menni annak a független magyar bírói karnak is, amely az utolsó bástyája a hazai jogállamiságnak.(Ugyanis a magyar miniszterelnök már maga alá gyűrte a független médiát, rátette a kezét az alkotmánybíróságra, s a köztársasági elnököt is bábként mozgatja).

Orbán Viktor ezen fajta törekvését az Idetartozunk Egyesület azonnal felismerte, ezért tiltakozását fejezte ki, petíciót indított el annak érdekében, hogy a miniszterelnök ne tudja általános csendben végrehajtani az államférfiakhoz nem méltó, egy népcsoportot stigmatizáló és bűnbaknak kikiáltó politikáját, de levélben megkereste az Országos Roma Önkormányzatot is, mert úgy vélte, hogy fontos megtudnia a nyilvánosságnak azt, hogy a legnagyobb roma képviseleti szervnek mi az állásfoglalása Gyöngyöspata esetében, valamint arról is döntött, hogy országos tüntetést szervez a magyar miniszterelnök jogtipró és a független magyar bírói kart megfélemlíteni akaró politikája ellen.

Ilyen politikai környezetben tett közzé az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) a közösségi oldalán egy olyan pár perces videót, amelyben Soros György (és fia: Alex Soros), valamint más prominens, balliberális, a nemzetközi színtérben jelenlévő gondolkodók, arról értekeznek, hogy Európában a legnagyobb kisebbség a roma közösség, amelynek egyben a legsúlyosabb elnyomással kell szembenéznie.

A videó nem szól többről. Nincs benne egyetlen szó sem Gyöngyöspatáról, a hazai jobboldali média viszont mégis „ráharapott”. Fogcsikorgatva értekeznek arról, hogy Soros és fia (Alex Soros) beavatkoznak a magyar belpolitikába, hogy Gyöngyöspatát használják arra, hogy a magyarországi roma közösségek megszervezzék magukat, azaz álljanak ki magukért, de a valóságban egyetlen ilyen szó sem hangzik el a videóban.

A tanulság: Orbán Viktor mindenkivel és mindennel harcol, mindenkitől és mindentől megvédi a nem roma lakosságot, s úgy tűnik, ha kell, akkor a kormányfő médiahátországának újságírói is megteszik ezt, még akkor is, ha végvári vitézekhez hasonló  túlfűtött elvakultságukkal és paranoid szemléletükkel, Orbán Viktorhoz hasonlóan, a független magyar igazságszolgáltatás utolsó bástyáit döntögetik, s csak azon nem gondolkodnak el: a romákat és a bíróságokat ki védi meg a magyar miniszterelnöktől.

írj kommentet

Vélemény Blog

Nincsenek illúzióink a romák média reprezentációját illetően. Úgy gondoljuk, hogy egy a jelenleginél plurálisabb, és a független médiában dúskáló média felhozatal esetén is szükség volna arra, hogy saját platformon, felületen mondhassunk véleményt. Itt írunk a munkánkról, tapasztalatunkról, és közreadjuk véleményünket, állásfoglalásainkat az aktuális politikai, közéleti eseményekről.

Aktuális bejegyzések

A jót, önmagában a jóért kell megcselekedni!

2018-ban Setét Jenő Facebook postban tette közzé 2020-ban is érvényes gondolatait! Az aktivistáink, a roma képviselők, helyi aktív cselekvő romák elfáradásáról a feladásról, a támasz és közösségi összefogás nélküli, egyéni és ádáz küzdelmeikről!

Olvass tovább »

A Velünk Élők Történelme

Üdvözöljük az Európa Tanács miniszteri bizottságának ajánlását! Az Idetartozunk Egyesület évek óta képviseli és dolgozik azért, hogy a romák társadalomtörténete és történelme megfelelő

Olvass tovább »

Youtube csatornánk

Play Video
Close Menu